Project Description

Europan E13 – Graz (AT)
elementarna – arhitekturni studio – Europan E13 – Graz (AT)
2015
Mednarodni natečaj, ožji izbor
Ambrož Bartol, Dominik Košak, Miha Munda, Rok Staudacher, Katja Ševerkar
 Mesto Graz leži ob reki Muri in je s treh strani obkrožen s hribovji. Zaradi specifične topografske pozicije se lahko širi le proti jugu. Kot mnoga druga mesta se tudi Graz spopada s procesom suburbanizacije in vsemi pripadajočimi problemi. Namen predlagane strategije je ustaviti suburbanizacijo s spodbujanjem zgoščevanja stanovanj v mestu. Kot alternativa primestnemu načinu življenja si projekt prizadeva zagotoviti visok življenjski standard na gostih mestnih območjih in hkrati potencirati prednosti mestnega življenja. Območje obdelave se nahaja na ozki parceli stisnjeni med železniško progo in prometno cesto. Ta predel Gradca trpi zaradi pomanjkanja kvalitetnih javnih prostorov zato je bila vodilna misel pri snovanju nove intervencije usmerjena v oblikovanje odprtih javnih prostorov. Ti prostori niso omejeni le na pritličje ampak se skozi premišljeno vertikalno konfiguracijo popolnoma prepletejo s programom novega objekta. Iz tega javnega konglomerata se na ključnih točkah dvigne pet stanovanjskih stolpov, ki s svojo kompozicijo subtilno dopolnijo silhueto mesta. Nov objekt tako postane prepoznavni znak tega območja in sodobni dodatek staremu mestnemu jedru.

elementarna – arhitekturni studio

Arhitektura. Projektiranje. Oblikovanje. Ambrož Bartol. Dominik Košak. Miha Munda. Rok Staudacher. Matevž Zalar.

Elementarna smo mlad arhitekturni studio s svežim pristopom do arhitekture in oblikovanja. Vzgibe za aktualnost arhitekturnega izraza iščemo v značilnostih lokacije, poetiki tradicije in prostorskih potrebah uporabnika. elementarna – arhitekturni studio, Tobačna 5, 1000 Ljubljana, Slovenija, info@elementarna.si
elementarna – arhitekturni studio. Wine Culture Centre 2014. Rome Community Ring 2015. Potapljaško-jadralni center Kočevje 2015. Europan E13 Graz 2015. Regijski reševalni Center Radovljica 2016. Protokolarno stanovanje na Cankarjevi 2016. Tišina arhitekturnega prostora 2016. Telovadnica Vižmarje-Brod 2017. Dom za Bivanje na Regentovi 2017.
elementarna – arhitekturni studio. Tobačna 5, 1000 Ljubljana, Slovenija, info@elementarna.si