Project Description

Stanovanje s svetlobnikom – 2017
elementarna – arhitekturni studio

elementarna – arhitekturni studio – Stanovanje s svetlobnikom – 2017
Ljubljana, zasebni investitorAmbrož Bartol, Dominik Košak, Miha Munda, Rok Staudacher, Matevž Zalar
Podstrešno stanovanje išče motive v bogastvu naravne osvetlitve, raznovrstnosti ambientov in taktilnostjo naravnih materialov – vse to so elementarne prvine kakovostnega bivališča. Šele ko vsi deli sodelujejo med seboj, postane prostor dom. Osrednji bivalni prostor, zamejen z izrazito poševnino strehe, je zasnovan kot lijak, v katerega se preko svetlobne line v slemenu kot voda izliva razpršena severna svetloba. Ta poveže prostor v celoto, ki pa je ambientalno pestra. V osrednji del je proti večnamenski steni umeščen monolitu podoben element, ki združuje več funkcij bivanja – prehranjevanje, počitek, druženje, sprostitev, hkrati pa predstavlja zamejitev med bivalnim in spalnim delom stanovanja. Element se na karakter prostora odziva s premišljeno razgibanostjo – v bivalnem prostoru postane ognjišče s klopjo, v jedilnici površina za obed, v kuhinji površina za pripravo hrane.
elementarna – arhitekturni studio
Arhitektura. Projektiranje. Oblikovanje. Ambrož Bartol. Dominik Košak. Miha Munda. Rok Staudacher. Matevž Zalar.

Elementarna smo mlad arhitekturni studio s svežim pristopom do arhitekture in oblikovanja. Vzgibe za aktualnost arhitekturnega izraza iščemo v značilnostih lokacije, poetiki tradicije in prostorskih potrebah uporabnika.Z našim delom stremimo k pametnim, dovršenim in elementarnim prostorskim rešitvam. Zagovarjamo premišljenost arhitekture, iskreno materialnost in čistost zasnove – vse to uporabniku zagotovi obogateno prostorsko izkušnjo.
Vsak projekt razumemo kot novo, neponovljivo zgodbo, ki jo soustvarimo z uporabnikom.
elementarna – arhitekturni studio, Tobačna
ulica 5, 1000 Ljubljana, Slovenija, info@elementarna.si
elementarna – arhitekturni studio. Wine Culture Centre 2014. Rome Community Ring 2015. Potapljaško-jadralni center Kočevje 2015. Europan E13 Graz 2015. Regijski reševalni Center Radovljica 2016. Protokolarno stanovanje na Cankarjevi 2016. Tišina arhitekturnega prostora 2016. Telovadnica Vižmarje-Brod 2017. Dom za Bivanje na Regentovi 2017. Podstrešno stanovanje s svetlobnikom-S-2017. Stanovanje s teraso-2017. Kuhinja Loški Potok-2017.