Project Description

Rome Community Ring – 2015

elementarna – arhitekturni studio

elementarna – arhitekturni studio – Rome Community Ring – 2014
Verona, mednarodni natečaj, 1. mesto
Ambrož Bartol, Dominik Košak, Miha Munda, Rok Staudacher, Matevž Zalar
Forte Portuense je ena izmed 18 utrdb iz 19.stoletja, ki se nahajajo na obrobju Rima. Kljub temu, da je danes popolnoma preraščena z urbanim tkivom, pa nima nikakršne povezave z mestom. Ena najpomembnejših smernic je bila misel o intervenciji, ki bi zagotovila prostorski okvir za družbene dejavnosti in tako neločljivo vpela trdnjavo v urbano tkivo in vsakdanje življenje. Celotna intervencija je zasnovana z eno jasno potezo, ki spoštuje logiko historične strukture. Močne, grobe betonske strukture ščitijo lahke prefabricirane lesene elemente, ki so bolj efemernega značaja in se lahko v prihodnosti spreminjajo skupaj s programom. Območje je jasno ločeno na tri različne cone s tremi različnimi karakterji. Okoliški park je ekstrovertiran in orientiran proti mestu. Obrambni jarek ima najbolj intimen karakter, se odpira le v nebo. Prostor znotraj trdnjave predstavlja srce območja in gosti kulturni in umetniški program. Historična tako predstavlja glavno gravitacijsko točko tega območja. Iz središče utrdbe se izvijejo štiri močne povezave v obliki serije javnih prostorov, ki se v okoliškem parku razdelijo in kot kapilare prekrvavijo celotno območje. Na ta način nekoč mogočna utrdba v prostoru ponovno vzpostavi nekdanjo avtoriteto.
elementarna – arhitekturni studio
Arhitektura. Projektiranje. Oblikovanje. Ambrož Bartol. Dominik Košak. Miha Munda. Rok Staudacher. Matevž Zalar.

Elementarna smo mlad arhitekturni studio s svežim pristopom do arhitekture in oblikovanja. Vzgibe za aktualnost arhitekturnega izraza iščemo v značilnostih lokacije, poetiki tradicije in prostorskih potrebah uporabnika.Z našim delom stremimo k pametnim, dovršenim in elementarnim prostorskim rešitvam. Zagovarjamo premišljenost arhitekture, iskreno materialnost in čistost zasnove – vse to uporabniku zagotovi obogateno prostorsko izkušnjo.
Vsak projekt razumemo kot novo, neponovljivo zgodbo, ki jo soustvarimo z uporabnikom.
elementarna – arhitekturni studio, Tobačna
ulica 5, 1000 Ljubljana, Slovenija, info@elementarna.si
elementarna – arhitekturni studio. Wine Culture Centre 2014. Rome Community Ring 2015. Potapljaško-jadralni center Kočevje 2015. Europan E13 Graz 2015. Regijski reševalni Center Radovljica 2016. Protokolarno stanovanje na Cankarjevi 2016. Tišina arhitekturnega prostora 2016. Telovadnica Vižmarje-Brod 2017. Dom za Bivanje na Regentovi 2017. Podstrešno stanovanje s svetlobnikom-S-2017. Stanovanje s teraso-2017. Kuhinja Loški Potok-2017.

Young architects Competition – YAC