Project Description

Wine Culture Centre – 2014
elementarna – arhitekturni studio

elementarna – arhitekturni studio – Wine Culture Centre – 2014
Verona, mednarodni natečaj, 1. mesto
Ambrož Bartol, Dominik Košak, Miha Munda, Rok Staudacher, Matevž Zalar
Preureditev stare vinarne Cantina Valpolicella Negrar v vinorodnem okolišu Verone v Italiji na sodoben način interpretira motive iz lokalnega okolja, tradicije in vsakdanjega življenja prebivalcev. Rešitev gradi na izboru lokalnih materialov, gradbenih tehnik ter poudarjeni čutni izkušnji prostorov. Zasnovo označuje kompozicijsko načelo kontrasta med lahkim in težkim ter svetlim in temnim, kar se izraža v umestitvi v prostor, izboru materiala in čutnem doživljanju prostora. Zaradi specifike programa, ki zahteva popolnoma fleksibilno pritličje, je objekt zasnovan kot jasna kompozicija dveh volumnov. Fleksibilnost manipulacijskih površin omogoča velika streha, ki pokriva skladišče. Znotraj statične višine njene konstrukcije so izobraževalne vsebine in pisarne s panoramskimi pogledi na okoliške vinograde. Reprezentativni program vinarne se nahaja v vkopanem volummnu. Arhitekturni prostor je vedno posrednik med svetom in človekom, med fizičnim in psihičnim, med materialnim in spiritualnim. Osnovna naloga arhitekture je zagotoviti prostor znotraj naravnega prostora. Tak prostor, razumljen in občuten skozi osebno izkušnjo, postane glavni protagonist arhitekture, poskušanje vina pa spiritualna izkušnja, ki povezuje tradicijo, sodobnost ter naravo in arhitekturo.
elementarna – arhitekturni studio
Arhitektura. Projektiranje. Oblikovanje. Ambrož Bartol. Dominik Košak. Miha Munda. Rok Staudacher. Matevž Zalar.

Elementarna smo mlad arhitekturni studio s svežim pristopom do arhitekture in oblikovanja. Vzgibe za aktualnost arhitekturnega izraza iščemo v značilnostih lokacije, poetiki tradicije in prostorskih potrebah uporabnika.Z našim delom stremimo k pametnim, dovršenim in elementarnim prostorskim rešitvam. Zagovarjamo premišljenost arhitekture, iskreno materialnost in čistost zasnove – vse to uporabniku zagotovi obogateno prostorsko izkušnjo.
Vsak projekt razumemo kot novo, neponovljivo zgodbo, ki jo soustvarimo z uporabnikom.
elementarna – arhitekturni studio, Tobačna
ulica 5, 1000 Ljubljana, Slovenija, info@elementarna.si
elementarna – arhitekturni studio. Wine Culture Centre 2014. Rome Community Ring 2015. Potapljaško-jadralni center Kočevje 2015. Europan E13 Graz 2015. Regijski reševalni Center Radovljica 2016. Protokolarno stanovanje na Cankarjevi 2016. Tišina arhitekturnega prostora 2016. Telovadnica Vižmarje-Brod 2017. Dom za Bivanje na Regentovi 2017. Podstrešno stanovanje s svetlobnikom-S-2017. Stanovanje s teraso-2017. Kuhinja Loški Potok-2017.
Young architects Competition – YAC